Ufuk Kayserilioğlu

Merhaba!

Doğma büyüme İstanbul’luyum ama 2016’da ailem ile KKTC’ye taşındık. Şu anda Girne’nin biraz dışında Karmi köyüne yakın bir yerde eşim ve 17 yaşında kızımla yaşıyoruz.

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümüne girdim. Ortaokuldan beri fizikçi olmak istediğimi biliyordum. 1997 yılında Fizik ve Matematik bölümlerinden çift-anadal ile mezun oldum, arada da 4-5 tane felsefe dersi almıştım (bilim felsefesini özellikle herkese tavsiye ederim). Mezun olmadan önce son senemde sonradan doktora hocam olacak Metin Arık ile bazı araştırmalar yapmaya başlamıştık. Daha sonra bu araştırmaları ilerletmek için Fizik bölümünde master ve doktora bütünleşik programına dahil oldum. 1997’de başlayan doktora serüvenim 2005’e kadar sürdü, çünkü araya bilgisayarlar girmişti. Yine de 2005’de doktora tezimi başarı ile sunup Fizik Doktoru ünvanı kazandım. :slightly_smiling_face:

Aslında bilgisayarla tanışmam çok daha öncesine, yaklaşık ortaokul birinci seneye kadar gider. Bir akrabamız Commodore aldığı için Sinclair Spectrum 48k’yı bana vermişti. Uzun süre oyunlar yükleyip oynadıktan sonra programlamasına merak salmıştım ve üzerindeki BASIC ile çeşitli şeyler geliştirmiştim. Lisede de Logo, Pascal öğrendim, sonradan da kendime C öğretmiştim. Fizik okumaya başlayınca bunlar biraz kenara itilmiş gibi olmuştu. Ama web’in ilk dönemlerinde olduğumuz için de o akıntıya kapılmamak mümkün değildi. Keza ben de bir bilgisayar topladıktan sonra yine keyfime göre programlar yazmaya başladım, kendime PHP ve Delphi öğrettim. O arada bir arkadaşımın şirkette yaptığı bir projeye katkım oldu ve yazılımdan ilk gelirimi öyle oldu.

Daha sonra 10 yıla yakın PhonoClick şirketinde kurucu ekip üyesi olarak çalıştım. Orada C++ tabanlı VoiceXML sunucusu projesinin liderliğini yapıyordum. Aynı zamanda VoiceXML uygulamalarını önce ASP/VBScript ile sonra da C#/.NET ile geliştiriyorduk. Daha sonra da şirket vizyonunu mobil uygulamalara kaydırınca J2ME, Objective-C ve Android/Java programlama dünyasına da girmiştim.

PhonoClick’deki patronum ve başka bir ortak ile 2011 yılında Enkuba şirketini Istanbul’da girişim hızlandırıcısı olarak kurduk. Destek olduğumuz projelere ben teknik danışmanlık da veriyordum. Bu nedenle projesine yatırım yaptığımız ama teknik ortağı olmayan bir girişimcimizin sitesini ben inşa etmek zorunda kaldım. O zaman da az bildiğim ama öğrenmek istediğim Ruby on Rails’le yapmaya karar vermiştim. Ruby ve Rails ile ilk tanışmam öyle oldu ve çok sevdim. Daha sonra Enkuba olarak kendi ürünümüzü geliştirmeye karar verdiğimizde de yine Ruby on Rails ile başladık ve çok hızlı ilerledik. Daha sonra projeye topluluktan @eayurt da katıldı ve epey yol aldık.

Başka sebeplerle 2014 yılında Enkuba’dan ayrıldım ve Toronto merkezli Myplanet şirketi ile uzaktan çalışmaya başladım. 2 yıl Myplanet’in ürün olarak geliştirdiği Video-Conferencing-As-a-Service-in-a-Box ürünü olan RelayRobin projesinde full stack engineer olarak çalıştım. Arka tarafı PHP 5.3, ön yüzü de AngularJS 1.3 olan çok güzel bir projeydi, orada çok şey öğrendim. Proje ticari olacak çok başarılı olmayınca, şirketin başka bölümlerine kaydım. Birkaç tane müşteri projesinde teknik lider olarak çalıştım, en son olarak da New Technologies ekibinde Conversational Apps, VR, AR, chatbots, vs birçok yeni teknoloji ile müşterilere demo uygulamalar geliştirme fırsatım oldu.

2018 yazında Shopify’da Rafael França’nın Rails Infrastructure ekibinde bir pozisyon olduğunu gördüm, başvurdum ve 2018 Aralık ayında başladım. 1 sene Senior Production Engineer olarak ekipte çalıştım, sonra da engineering manager oldum. Şu an Ruby dilinin yazıldığı MRI kodu üzerinde geliştirmeler ve iyileştirmeler yapan Ruby Infrastructure ekibinin ve şirket içinde Ruby gradual typing kullanımı için çalışan Ruby Types ekibinin takım lideriyim.

Öte yandan 2018 sonbaharından beridir de Girne’deki bir özel lisede, International Baccalaureate (IB) öğrencilerine Computer Science dersi veriyordum. Bu sene itibarı ile bu görevimi sonlandırdım.

Özetle, sektörde profesyonel olarak 20+ yıllık tecrübem var. Bundan daha uzun süredir de yazılım ve programlama ile ilgileniyorum. Aynı zamanda öğrendiklerimi başkaları ile paylaşmayı seviyorum. O nedenle okulda ders verme veya çeşitli konferanslarda konuşmalar verme beni çok mutlu ediyor.

Bana her zaman Twitter, Github veya LinkedIn üzerinden erişebilirsiniz. Ama en güzeli siz bana Ruby Türkiye Slack grubu üzerinden mesaj atın.

7 Beğeni

Hoş geldin diyeceğim ama sen mi hoş geldin ben mi hoş geldim bilemiyorum. Gene de: Hoş geldin! :heart_eyes:

2 Beğeni