Türkçe/İngilizce klavye seçimi

Daha önce onlarca kez konuşulan bir konuyu tekrar sormak istiyorum.

  1. Uzun yıllar Türkçe Q klavye kullanıp US veya International English klavyeye geçen var mı?
  2. Bu geçişte alışma süreciniz kaç ay oldu?
  3. Diyelim İngilizce klavye seçiyorsunuz, US veya International layout çok fark ediyor mu?
  4. Eklemek istediğiniz başka şeyler var mı?

Merhaba :wave:

  1. Ben varım.
  2. Benim 1-2 haftamı aldı.
  3. Ben ona çok takılmıyorum ama dikkat edenler var.
  4. Benim eklemek istediğim şu. İngilizce layout bir klavye kullanıp, hep o şekilde kullanınca Türkçe bir metin yazarken biraz daha yavaşlıyorum (ama zamanla hızlandım.) Ben Mac’de Turkish Q-Legacy keyboard input source kullanıyorum. Option’a bastığımda mesela i ı oluyor gibi. Tabi buna da alışmak vakit alıyor ama insan alışıyor :slight_smile:

Bu arada eğer ingilizce yazışmaların olduğu bir şirkete çalışıyorsan çok faydalı. (seni biliyorum zaten başkaları için diyorum.)

Sevgiler.

2 Beğeni

US hariç, TR, UK ve Int tuşlarının fiziksel olarak yapıları aynı. İş US’e gelince baya fark var:

  1. US

  1. TR

  1. UK

  1. International English

Mesela, ben UK’ye alışkınım ama son aldığım Macbook’da TR var. Klavye TR olmasına rağmen MacOS’da UK’i çok rahatlıkla kullanabiliyorum. Arada klavyeye bakınca kafam karışıyor tabii ama deail breaker değil.

US’i kullanmayı hiç denemedim ama şekil itibariyle farklı olduğu için kas hafısasını değiştirmem gerekir. Buna çokta OK değilim açıkçası.

Kısacası; UK ile başladığım için TR veya Int’i rahatlıkla kullanabiliyorum. TR kullanan birisi, US’ye oranla çok daha rahat bir şekilde, UK veya Int’e geçiş yapabilir.

Editör de önemli bir faktör olabilir. Aklında olsun. Mesela, Neovim kullandığım için ~ tuşunun sol altta olmasına alıştım. US’de ise bu tuş sol üstte (ESC altında) buluyor. :man_shrugging:

1 Beğeni

Ben 3 ve 4’e ekleme yapabilirim kendi deneyimlerimden.

External klavyede US layout kullanıyorum çok uzun suredir. MacBook uzerinde ise International English var. Kullanım sırasında geçişlerde çok sorun yaşamıyorum. Tek beni yoran kisim bazı kısayolları değiştirmem gerekiyor. Orn. pencere geçişleri icin US’de CMD+` kullanırken Intl.'da ayni yerde § tuşu var (her iki tus da yerleri itibariyle ESC’nin altında, sol üstte yer alıyorlar). Bu sebeple hangi layout olursa olsun her iki klavyenin de ayni layout olması bir avantaj :slight_smile:

1 Beğeni

Hepinize çok teşekkürler verdiğiniz cevaplar için :bowing_man:


Güzel… Belki de gözümü korkutmamam gerekiyor :slight_smile:

Evet, yazışma için TR ile idare diyorum ama editör/IDE kısayolları için İngilizce klavye faktörü çok canımı sıkmaya başladı.

Evet, UK veya Int’e geçmek daha mantıklı ama sanırım US seçicem genel geçer olsun diye.

Orası kesin:)

1 Beğeni

Merhabalar :wave:

  1. Ben geçiş yaptım.
  2. Tahmin ettiğimden daha kısa sürede alıştım. 2-3 hafta sonra elim çok rahat etmeye başladı.
  3. Ben US kullanıyorum. International olanı pek incelemedim açıkçası.
  4. Bilgisayarın üstünde TR klavye var. Harici olarak US klavye kullanıyorum. Başka bir ortamda çalıştığımda haliyle ikisi arasında geçiş yapmış oluyorum. Geliştirme yaparken US klavye cidden rahatlık sağlıyor. TR klavyede Türkçe karakterleri sağ tarafa sıkıştırmak zorunda kaldıkları için işe yarar bir çok tuş uçmuş oluyor ve geliştirme yaparken bunlara neredeyse hiç ihtiyaç duymuyorum. Bir de beni en çok rahatlatan yanı aynı uygulamadan farklı pencereler arasında US klavyede Command + ` ile rahatlıkla geçebiliyorken bunu TR klavye ile yapamıyorum. (bir yolu varsa da ben bulamadım). Özetle şahsen US klavyeyi tavsiye ederim.
2 Beğeni

Ben şahsen Türkçe Q kullaıyorum ama kabul etmek lazım ki Türkçe Q gayet kötü tasarlanmış. Bunu on parmak çalıştığımda sağ parmağım ağrıdığı zaman anlamıştım. :smile: Muhtemelen hep Türkçe Q kullanacağım ama UK ve International English klavyeleri gözüme epey kullanışlı geldi doğrusu.