View in #yurtdisina-calisanlar on Slack
@ozgun: Arkadaşlar merhabalar,
Bildiğiniz üzere yurt dışında çalıştığımız firmaya fatura keserken hizmet ihracı kapsamında eğer şartları sağlıyorsak %0 KDV ile fatura kesebiliyoruz. Bu sayede de gelir vergisinden de %50 indirim sağlanmış oluyor.
Birinci şart ödemenin hesabımıza yabancı para biriminden yapılması, ikinci şart ise firmanın yurtdışında olması(kısaca bu şekilde yazdım, bunun da biraz detayı var) ve verdiğimiz hizmetten Türkiye’de yararlanılmıyor olması. Bu ikincideki hizmetten TR’de yararlanılmıyor olması bana biraz muallak geliyor. Örneğin üzerinde çalıştığımız web uygulamasında tüm ülkelerden ücretli üyelik kabul ediyor olsun ve Türkiye’de ikamet eden biri de kredi kartıyla ödeme yapıp üye olabiliyor olsun. Bu durumda ikinci şart sağlanmamış mı oluyor? Ya da daha genel düşündüğümüzde, çalıştığımız uygulamanın bir web sitesi olması ve sonuçta bu web sitesini de Türkiye’den erişilebilmesi ikinci şarta engel oluyor mu? Sizlerin izlediği yöntem nedir bu durumda?
Muhasebeci ile de konuştum, onun dediğine göre, eğer indirimden faydalanamayacak olsak onlar zaten sisteme giriş yaparken sistem izin vermez gibi bir şey dedi. Ama sistem onu nasıl anlar o bana biraz ilginç geldi.
Cevap yazacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.
@ender: Benim bildigim burada ofisleri yok ve turkiyeye fatura kesmiyorlar. turkiye ip’sinden kullaniclarinin olmalari bisi degistirmemesi lazim. Zaten belli bir kullanici sayisini asinca devlet ofis acmasini istiyor sirketten diye biliyorum. Sonuc olarak turkiyeden kullanicilarin olmasi sorun degil diye dusunuyorum. Sistem soyle anlar gibi geliyor. Biz faturayi yurt disi firmasina kesiyoruz adi sani ile ve fatura tipi de istisna giriyoruz. Belli ki orada bi kural var. mesela benim muhasebeci beni uyarmisti 1-2 kere istisna tipinde kesmeyi unutmusum. Indirim alamazsiniz, bu sekilde kesmeyin demisti
@Muhammet_Dilmaç: Muhasebeci ile de konuştum, onun dediğine göre, eğer indirimden faydalanamayacak olsak onlar zaten sisteme giriş yaparken sistem izin vermez gibi bir şey dedi. Ama sistem onu nasıl anlar o bana biraz ilginç geldi.
şu cümle çok yanlış. Vergi sisteminde esas alınan beyandır yani beyanın sahibi tamamen sorumludur sistem hiç bir şekilde sorumluluk kabul etmez. Dediğiniz gibi muallak bir konu aslında orada ki konu şirketin sana ödeme yaparken TR üzerinden elde etmediği kısımdan yapması gerekiyor işte burada bunu nasıl ayırt ediceksin problemi var… Gri alan ne yazık ki. Eğer kendine güveniyorsan bunla ilgili bir özelge talep edebilirsin
@ozgun: > slında orada ki konu şirketin sana ödeme yaparken TR üzerinden elde etmediği kısımdan yapması gerekiyor işte burada bunu nasıl ayırt ediceksin problemi var.
Evet oldukça gri bir alan Olur da denetlemeye denk gelirsek denetlemeyi yapan kişiyi ikna edip edememeye kalacak işimiz sanırım. Belki de ben fazla takıyorumdur bu konuyu bilemedim, muhasebeci genelde rahat olun sorun çıkmaz gibi şeyler diyor
> Benim bildigim burada ofisleri yok ve turkiyeye fatura kesmiyorlar. turkiye ip’sinden kullaniclarinin olmalari bisi degistirmemesi lazim
Evet, burda ofisleri yok ama TR’deki kişilere fatura kesiyorlar ama TR ile direkt B2B iş yapmıyorlar.
> Sistem soyle anlar gibi geliyor. Biz faturayi yurt disi firmasina kesiyoruz adi sani ile ve fatura tipi de istisna giriyoruz.
Evet sistem bu şekilde anlayabilir ama sistem senin sağladığın hizmetin TR’de faydalanıp faydalanılmadığını anlayamaz. Belki sen o firmanın başka bir ülkede kullandığı bir uygulama üzerinde çalışıyorsundur. Sanırım bunu sözleşmede belirtmek faydalı olabilir.
@ogirginc: > Muhasebeci ile de konuştum, onun dediğine göre, eğer indirimden faydalanamayacak olsak onlar zaten sisteme giriş yaparken sistem izin vermez gibi bir şey dedi.
Bence muhasebecini değiştir. Beyanın esas olduğunu bilmeyen muhasebeci ileride başına çok iş açabilir. Alternatifler için Mali Müşavirler Index’e bakabilirsin.
> Belki de ben fazla takıyorumdur bu konuyu bilemedim, muhasebeci genelde rahat olun sorun çıkmaz gibi şeyler diyor
Fazla takılıyorsun/takılıyoruz
Ofisi yoksa sorun olmaması gerekir. Olaki oldu diyelim; en kötü biraz ceza ödersin. (Olaki onu da ödemezsen seçim zamanı muhtemelen çıkarılacak olan aftan faydalanırsın.)
Özetle, 1.5 yıl sonunda benim anladığım, evrakta sahtecilik yapmadığın sürece ciddi bir ceza ile karşılamıyorsun. Diğer hataları uzlaşarak veya afla vs çözebiliyorsun.
@ozgun: > Ofisi yoksa sorun olmaması gerekir. Olaki oldu diyelim; en kötü biraz ceza ödersin. (Olaki onu da ödemezsen seçim zamanı muhtemelen çıkarılacak olan aftan faydalanırsın.)
Evet bana da en kötü senaryo bu gibi geliyor
@ogirginc: > Global bir firmaya çalışıyorsunuz. Firmanın Türkiye’de de müşterisi var ama sizin Türkiye’deki müşteriler ile bir bağlantınız vb. yok o zaman KDV olmaz.
İkinci madde, son paragraf: https://medium.com/mali-müşavir-evren-özmen/yurtdışına-uzaktan-çalışanlar-hangi-durumda-katma-değer-vergisi-ödemezler-c3823f952a30
Medium: Yurtdışına Uzaktan Çalışanlar Hangi Durumda Katma Değer Vergisi Ödemezler ?
Bu arada Özmen’lerle çalışmıyorsan bile Medium yazılarını takip etmeni tavsiye ederim. Detaylı ama nokta atışı yazılar paylaşıyorlar.
@Muhammet_Dilmaç: İşte burada ki konu dediğim noktaya geliyor. Şirketin TR’den kazanç elde etmesi durumunda size maaşı o kazanç üzerinden yapmaması gerekiyor burası çok gri kalıyor.
@ogirginc: > Şirketin TR’den kazanç elde etmesi durumunda size maaşı o kazanç üzerinden yapmaması gerekiyor
Bunu neye dayanarak diyorsun? Yukarıda paylaştığım linkte gri alan yok sanki? Varsa da ben anlayamadım herhalde.
@Muhammet_Dilmaç: > "Firmanın Türkiye’de de müşterisi var ama sizin Türkiye’deki müşteriler ile bir bağlantınız vb. yok
Burada ki bağlantı kazanç oluyor abi
@ogirginc: Zannetmiyorum. Neden öyle anladığını da anlamadım açıkçası.
Kazancı kasıt etse kazanç yazarlardı. Global bir firma olupta Türkiye’yi çok sevdiği için bedavaya iş yapıyor durumunu kast etmişler gibi oluyor senin yazdığından.
Yanlış mı anlıyorum? Veya şöyle sorayım; müşteri olup kazanç olmadığı durum nedir?
@Muhammet_Dilmaç: Abi durum yok zaten, kdv’de ki olay da TR’den gelir elde edersen devlete ödeme yaparsın. Eğer şirket Türkiye’den elde ettiği gelir üzerinden sana maaş öderse o zaman sende dolaylı yoldan türkiyeden gelir elde etmiş olursun. Özmen’in paylaşımları dediğin gibi güzel ama can alıcı noktayı boşta bırakıyor işte bu şekilde. Önce ki 2-3 yazısında da karşılaşmıştım.
@ozgun: arkadaşlar yorlumlarınız ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim, sanırım buluştuğumuz ortak notka durumun biraz yoruma açık olması.
@ogirginc: Evren beyin cevabı şu şekilde: https://evrenozmen.medium.com/o%C4%9Fulcan-bey-bahsetti%C4%9Finiz-durumda-da-kdv-y%C3%B[…]%C4%B1n%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCn%C3%BCyorum-11227003af96
Medium: Oğulcan Bey, bahsettiğiniz durumda da KDV Yükümlülüğü olmadığını düşünüyorum.
@Muhammet_Dilmaç: İşte “düşünmüyorum” kelimesi tam olarak gri alan anlamına geliyor keza Türk müşteriden gelen feature request’e ben size yapamam deme şansı da olmuyor Bunun en temizi aslında özelge istemek oluyor vergi dairesinden. Ama bunlar çok detay şeyler boşuna demiyorlar eğer vergici kapına gelirse o cezadan kurtuluşun yok diye
@ozgun: @ogirginc soru için teşekkürler bu arada, anladığım kadarıyla Özmen’e göre bu durumda KDV’yi %0 kesmek sorun olmayacak.
> Türk müşteriden gelen feature request’e ben size yapamam deme şansı da olmuyor
Bu sefer de firma şöyle diyebilir, Türk müşteriye iş yaptık ama bizim globalde de işlerimiz var, ben bu personelin maaşını globalden kazandığım para ile ödüyorum gibi. Gene iş yorumlamaya kalıyor anladığım kadarıyla.
@ogirginc: > anladığım kadarıyla Özmen’e göre bu durumda KDV’yi %0 kesmek sorun olmayacak.
Benim bildiğim; faturayı 0 KDV’li kesmeyeceksin. Esas yapman gereken “fatura tipini”, “İSTİSNA” seçmek olmalı. Gene de, bize güvenmektense, mali müşavirine bir danış derim.
> Gene iş yorumlamaya kalıyor anladığım kadarıyla.
Eğer, teorik açıdan bakıyorsak tüm kanunlar yoruma açık. Bu yüzden A mahkemesinin verdiği karar, B mahkemesinin verdiği karar ile çelişebiliyor. Aynı durum vergi daireleri için de geçerli. Benim vergi daireme göre sorun olmayan bir durum, senin vergi dairende sorun yaratabilir. Ama dediğim gibi, bunların hepsi teorik.
Gerçek hayata baktığımızda senin yukarıda paylaştığın durum bir sorun çıkartmamalı. Gene de, kimse sana “100% sorun yaşamazsın” diyemez. Bu yüzden, alabileceğin en iyi cevaplar “sorun çıkmamalı”, “problem olacağını düşünmüyorum” vs şeklinde oluyor.
Buna çokta “gri alan” denemez bence. En azından benim için gri değil diyeyim. Hayatın kendisi gibi
@ozgun: > Benim bildiğim; faturayı 0 KDV’li kesmeyeceksin. Esas yapman gereken “fatura tipini”, “İSTİSNA” seçmek olmalı.
Faturayı keserken %0 KDV ile kesiyorum, sonraki ekranda istisna(ya da indirim) sebebini soruyor, orda da Hizmet Ihracı seçiyorum, bu şekilde önermişti muhasebeci ilk fatura kesmeye başladığım zamanlarda. Benim şu an çalıştığım firmanın TR ile hiçbir bağlantısı olmadığı için ona bu şekilde fatura kesiyorum uzun zamandır.
Bu arada, bu soruyu sorma sebebim yakın zamanda bir iş değiştirme durumum olacak gibi ve yeni çalışmaya başlayacağım firmada böyle bir durum var o yüzden bir de burda sormak istedim. Tekrar teşekkürler yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara.
@ogirginc: Rica ederiz. Ne demek. Karmaşık ve insanı tedirgin eden konular. O yüzden birbirimize yardımcı olmamız gerekiyor diye düşünüyorum
Yazdıklarından da faturanı earşiv portalından kesmiyorsun diye anlıyorum. Mesela, benim ekranım böyle. Sadece fatura tipini seçiyorum.
@ozgun: Ben Paraşüt kullanıyorum. Orda ilk ekranda fatura ürün/hizmet bölümünde ilgili hizmeti girip, KDV’sini %0 olarak seçiyorum, sonraki ekranda da Istisna sebebini soruyor, ordan da liseteden Hizmet Ihracı seçiyorum.
@Muhammet_Dilmaç: Earşiv’de o sebebi biz aşağıya yazıyoruz büyük ihtimal aynı şeye tekabül ediyordur
@ender: peki oyle oluyor mu abi? sordun mu? asagiya sebep yazmak ne demek?
@ozgun: Tam bilmiyorum am büyük ihtimalle öyle oluyor. Paraşüt’teki sistemi yapan arkadaşlara sormak lazım
@ender: Biz faturayi yurt disi firmasina kesiyoruz adi sani ile ve fatura tipi de istisna giriyoruz. Belli ki orada bi kural var. mesela benim muhasebeci beni uyarmisti 1-2 kere istisna tipinde kesmeyi unutmusum. Indirim alamazsiniz, bu sekilde kesmeyin demisti
demistim. onu ogrensen guzel olur abi.
@Muhammet_Dilmaç: Abi e-arşiv portal da istisna seçiyorsun not kısmına da
Vergi muafiyet sebebi : 11/1-A Hizmet İhracatı
Yazıyorum
@ender: parasut’te olan varsa soylesin ben bilmiyorum
Abi e-arşiv portal da istisna seçiyorsun not kısmına da
biz secmiyoruz iste zaten fatura tipi istisna
@Muhammet_Dilmaç: Paraşüt bilmiyorum abi ben bende kini söyledim @ogirginc abi de benle aynı yapıyor anladığım
Ayda bir fatura kesmek için paraşüt kullanmak bana gereksiz geliyor açıkçası
@ender: bende earsiv portal kullaniyorum ogi ile muhasebicimiz de ayni. ben de onun gibi yapiyorum. dedigini yapmiyoruz diye biliyorum. sadece tip istisna seciyor devam ediyoruz
@Berkan: Bana aciklama kismina 302 hizmet ihracatı kapsamında katma değer vergisi hesaplanmamıştır.
yaz dediler. (Ozmen muhasebe spor)
@ender: herkes farkli yapiyor ne guzel…
@Muhammet_Dilmaç: Abi benim muhasebeci not kısmına ekletme yapıyor. Gayet temiz ve net neden olduğu belli bana da mantıklı geldi. Ama gerekli mi bilmiyorum
@ender: neyse cok kurcaladik abi bosverelim
@ozgun: benim kestiğim faturalardaki istisna bölümü şu şekilde oluyor
@ender: hah bu yeterli iste
fatura tipi: satis olursa sikinti luyormus
fatura tipi: istina olduktan sonra not ekle ekleme bence sorun degil.
48K TL oooooo
@ozgun: > Ayda bir fatura kesmek için paraşüt kullanmak bana gereksiz geliyor açıkçası
Ben şahış firmasını açarken Mukellef.co üzerinden açmıştım, orda da ön muhasebe yazılımını hediye olarak veriyorlardı, Logo veya Paraşüt seçebiliyorduk, ben de bilmem nedendir Paraşüt seçtim
Diğer güzel tarafi ise, bana kesilen faturların hepsi(misal market, teknoloji alışverisi, tel/internet faturası) paraşüt’te gider faturları ekranına düşüyor, ve muhasebecinin de benim hesabıma erişimi olduğu için ordan gerekli hesaplamaları yapıyor. Ayrıca neyin muhasebeleştirilip neyin muhasebeleştirilmediğini de görmüş oluyorum.
@ender: Gider icin cok iyi parasut. Keske sadece gider modulu olsa onu alsak
@ogirginc: Nota yazma sebebi eşeği sağlam kazığa bağlama isteğinden geliyor. Esas önemli olan fatura tipi. Açıkçası üşendiğim için nota yazmıyorum. Üşenmiyorsanız yazın tabii ki. Bir zararı olmaz ama faydası da muamma.