Ender Ahmet Yurt

Merhaba,

Ben Ender. Ordu’nun Ünye ilçesinde 1986 yılında dünyaya geldim. 2005 yılında FVM Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ile başlayan bilgisayar serüvenim hâlâ devam ediyor. 2005 yılında Istanbul’a geldim. 2011 yılında Işık’tan mezun olmadan önce 2010 yılında Ruby on Rails ile tanıştım. O zamanlarda oda ve bölüm arkadaşım ile bitirme projemizi bir sosyal medya web uygulaması, Ruby on Rails 3.x ile yaparak gerçekleştirdik ve AA aldık. Sonrasında Ruby on Rails ile neler yapabileceğimi gördükten sonra kariyerimi bu teknoloji ile ilerletmeye karar verdim.

2011 yılının Kasım ayında Triodor’da çalışmaya başladım. Burada oyun geliştiriciler ve oyunlara reklam vermek isteyenleri bir araya getiren bir platform üzerinde çalıştım. Projenin Ruby’den PHP’ye geçmesi ile o projeden ve şirketten ayrıldım. 2012 yılında Rails Arena adlı proje yarışmasında birinci olamazsam da derece yaptım ve o zamanlar adı CloudArena ama şimdiki adı HotelRunner olan şirkette çalışmaya başladım. Burada küçük ve orta ölçekli oteller için otellerinde rezervasyonları ve kendi otel web sitelerini yönetebilmeleri için bir platform yazmaya başladık. Ancak projenin çok başı olduğu ve farklı şeyler aradığım için 2013 yılının sonuna doğru buradan ayrıldım. Burada çalışırken 2013 yılında Maltepe Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı’nda yüksek lisansa başladım. 2015 yılında Türkçe Metinlerde Duygu Analizi tezimle mezun oldum. Birkaç hafta sonra Yeni Hayat Teknoloji’de çalışmaya başladım. Burada ise daha çok Ruby on Rails ile çeşitli web siteleri yapmaya başladık. En çok vakit geçirdiğim proje ise şu an adı Futurino olan bir eğitim platformu oldu. Burada Ruby on Rails ve özellikle jQuery ile çok fazla uğraşma imkanı buldum.

2014 yılı gibi Ruby Türkiye’yi hayata geçirmeye karar verdik. Gene o zamanlarda birkaç arkadaş bir araya gelip, Rails Girls Istanbul’u organize ettik. Bu organizasyon, Türkiye’de düzenlenen ilk Rails Girls etkinliği oldu. Almanya’dan da arkadaşların gelmesi ve onların destekleri ile iki günlük çok güzel bir etkinlik ortaya çıkardık. Bu etkinlikte mentor olan ve hâlâ görüştüğüm Ufuk ile tanıştım.

2014 yılı gibi YH’den ayrılma kararı verince @ufuk ile birlikte çalışmaya başladım. Orada Ruby on Rails, Angular kullanarak insanların tamamen online ortamda sigorta poliçelerini almalarını ve onları yönetebilmelerini sağlayan bir SaaS uygulama yazıyorduk. Burada sigorta şirketlerinin web servisleri ile çok fazla uğraştım. Kendi yazdığımız ActiveInsurance adlı bir RubyGem’i ile sigorta şirketlerinin web servislerine istek atıyor ve gelen response’u parse edip, ana uygulamaya veriyorduk. Ayrıca bu proje bir codebase’de birden fazla domaine sahip web uygulamasıni çalıştırabiliyor, farklı view’lar ve form’lar render edebiliyordu. Özellikle Ufuk’un projeden ve şirketten ayrılması ile projede bir süre tek çalıştıktan sonra bir ara 4 kişilik küçük bir ekibin lead’i konumuna geldim. Sigorta şirketleri, müşteri, iş verenler ile konuşma, işleri planlama, teknik mimariye karar verme, sorunları giderme, birlikte çalıştığımız arkadaşlara yardım etme konularında aktif rol aldım. Bütün bunlar devam ederken 2015 yılında Serdar Doğruyol ile Yakut adlı bir podcast’e başladık. Amacımız Ruby dünyasında olup bitenleri haftalık olarak konuşmak ve yorumlamaktı. Zamanla aramıza başka arkadaşlar katıldı. Ancak 2017 yılı gibi ara verdik. Sonrasında ben kendim götürmeye çalıştım ama pek beceremedim ve 2017 yılı sonlarına doğru Yakut için bölüm çıkaramaz oldum. Tabii bu dönemde Ruby ile daha fazla uğraşmaya, açık kaynak projelere destek vermeye ve konuşmalar yapma başladım ve elimden geldiğince topluluk için çalışmalarımı sürdürdüm.

2017 senesi sonuna doğru sigortacı projesi kendini fes etme kararı aldı ve ben o zamanlar iş değiştirmek istediğim için aynı ofiste çalıştığımız bir CRM projesi olan TeamGram projesinde çalışmaya başladım. Hatta bu konu ile alakalı bir yazı da yazmıştım. Bu projede C#, ASP.NET ve Microsoft teknolojilerini tecrübe etme fırsatı buldum. Ancak 2018 yılı sonralarına doğru Paraşüt’te çalışma kararı verdim.

2018 yılının Kasım ayında Paraşüt’te çalışmaya başlayarak Ruby on Rails ve Ruby’e geri döndüm. Burada ayrıca microservis mimarisini tecrübe etme şansı yakaladım. Bunun yanında EmberJS ile de ön yüz programlama ve test konularında kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2019 yılı gibi Üretim Bandı podcast’i altında Üretim Bandı Teknik adında bir podcast host etmeye başladım. Bu süreç içerisinde Yakut’u bir newsletter olarak yapmak istedim ama çok heyecan vermediği için o iş uzamadan kapadım.

2020 senesinde pandeminin başlaması ile 13 Mart 2020’de tüm Paraşüt şirketi olarak evlerden çalışmaya başladık. Ekim ve Kasım aylarında Kodluyoruz.org’da Ruby on Rails ile Web Programlama bootcamp’i verdim. Burada sektöre yeni Rubyist’ler kazandırdığımı düşünüyorum. Bütün bunlar olurken daha fazla konuşmalar vermeye ve Ruby dışında iyi bir yazılımcı nasıl olunur anlatmaya daha fazla vakit ayırmaya başladım. Çeşitli etkinliklere, Youtube kanallarına ve podcast’lere konuk olarak katıldım.

2020 senesinde Istanbul’dan memleketim Ordu, Ünye’ye dönüş yaptım. 2021 senesinde Paraşüt’te terfi alıp, Atlas takımının takım lideri oldum ve artık yeni bir hayat benim için başlamış oldu. Aynı sene @yasar da Ruby Türkiye’ye katılması ve enerjisi ile Akşam Oturmaları’na başladık ve çeşitli konularda profesyonellikleri olan insanları davet edip, topluluğa destek olmaya başladık. Tekrar aynı dönemlerde bir podcast olan Yakut’u videocast’e çevirip, her cumartesi 21:30’da Youtube ve Twitter’da canlı yayınlar ile Ruby dünyasında olup biteni konuşmaya başladık. (Yakut artık her Çarşamba saat 21:00’da)
@ufuk, @tayfunerikan ve @m_dilmac ile de topluluğumuzu eskiden olduğu yere getirmek, önce Ruby’nin bilinirliğini ve kullanımını arttırmak sonra iyi yazılımcı olma yolunda topluluğa destek olmak için kolları sıvadık. Son günlerde aramıza katılan @ogirginc ile de ekibi büyütme yoluna girdik.

Şu günlerde neler yapıyorum:

Bunların yanında açık kaynak projelere destek olmaya çalışıyor, teknik konularda ve diğer konularda yazılar yazmaya çalışıyor ve çeşitli alanlarda konuşmalar yapma devam ediyorum.

Boş vakitlerimde davul çalmaya çalışıyorum. Kitap okumayı seviyorum. Spor yapmayı özellikle de koşmayı, bisiklete binmeyi ve evim kendi oluşturduğum minik homegym’de takılmayı seviyorum. Spora meraklı yazılımcılar için bir Telegram grubumuz bile var. Katılmak isterseniz bana DM atabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar kendime vakit ayırmaya çalışıyorum. 2020 yılında pandemi ve özel hayatımda yaşadıklarım bana aslında beni neyin mutlu ettiği biraz olsun gösterdi. Kendimi tanıma ve anlama yolculuğa çıkma fırsatı buldum. Çok bunalırsam sokakta dümdüz yürüyüp, kafamı boşaltabiliyorum. O yüzden aslında bu bütün yaptıklarım benim işim değil, hayatım ve hayatımda olmasını istediğim herşeye vakit ayırabiliyorum.

Bana Twitter’dan ve Ruby Türkiye Slack grubundan ulaşabilirsiniz.

Sevgiler.

6 Beğeni

Oooo kimler gelmiş kimler! Hoş geldiniz Ender beyciğim :heart:

1 Beğeni